Sauerland

Sauerland
Op drie uur rijden vanuit Nederland komt u in een landelijk, heuvelachtig gebied met historische steden en dorpen. In het gebied, dat wel wordt aan geduid als een middelhoog gebergte (200 tot 840 meter) ontspringt de rivier de Ruhr. In het jaar 1266 dook de naam Suderland, later Sauerland voor het eerst op, maar het gebied was al ver voor de middeleeuwen bewoond. Vanaf de negentiende eeuw begonnen stedelingen naar Sauerland te komen om van de natuur en de gezonde berglucht te genieten. Tegenwoordig zijn Willingen en Winterberg wereldwijd bekend vanwege de jaarlijkse wereldbekerwedstrijd skispringen en de bobsleebaan. Tijdens uw vakantie kunt u natuurlijk zelf kiezen of u de drukke gezelligheid van Willingen of Winterberg opzoekt, zich terugtrekt in het huis of gaat wandelen in de natuur.

Zomer in Sauerland
Voor wandelaars is er de Rothaarsteig (154 KM) deze route gaat grotendeels door bossen. Dit lange-afstandswandelpad ligt op een hoogte tussen de 400 en 800 meter. Volgens kenners is de route middelzwaar.

De Uplandsteig (64 km) voert u door de dorpen rondom Willingen. De route is pittig omdat u nogal wat hoogte verschil moet overwinnen. U wandelt door gemengd bos, beukenbos, velden, bloeiende weides, moeraslandschap en heide. U kunt genieten van prachtige vergezichten.

Burchten

  • Burg Altena
  • Schloß Bruchhausen
  • Schloss Eggeringhausen
  • Jagdschloss Herdringen
  • Schloss Kortlinghausen

Watersport
Waterrecreatie op en rond de Mohnesee, de Biggesee, de Edersee en de Diemelsee. Op diverse meren is het mogelijk een rondvaart te maken.

Grotten
Grotten bij Iserlohn (de bekende Dechenhöhle), Attendorn, Balve, Hemer e.a.

Historie en cultuur
Historische panden in onder andere in Arnsberg, Meschede, Winterberg, Willingen, Korbach, Bad Wildungen en Attendorn
Natuurgebieden zoals het Eggegebirge en het Arnsberger Wald.

Sport
Mountainbike routes bijvoorbeeld in Grevenstein, Natuurpark Homert, Winterberg, Calle, Willingen en Iserlohn.

Voor de kinderen
Fort Fun in Bestwig, Panorama-Park in Kirchhundem, Rodelbaan in Willingen.

Wintersport
Wintersport in de omgeving van Winterberg en Willingen. Diverse mogelijkheden van skiën, snowboarden, langlaufen, arrenslee tot wandelen in de sneeuw